Over hardlopen, pijntjes en blessures

1 Comment
Running, Uncategorized
Over hardlopen, pijntjes en blessures

Als hardloper klaag ik eigenlijk altijd wel over pijntjes, en velen met mij. Kuiten, rug of diepe bilspier, regelmatig zorgt een heftige training of  (te) lange duurloop voor pijnlijke spieren. Vaak kom ik bij de fysiotherapeut maar een serieuze blessure had ik nog nooit opgelopen. Tot dit voorjaar.

Na het lopen van de halve marathon vorig jaar oktober lag het trailseizoen voor ons open. Na alle trainingen kwamen nu toch de langere afstanden in zicht. Heerlijk om langer dan twee uur te kunnen rennen. Vooruit dromend schreef ik me al in voor trails van 25 km.

De weekenden zijn er voor de lange boslopen, door-de-weeks train ik ook vaak op de weg. Soms een snelle tempoduur training, soms een interval, net hoe mijn hoofd staat. En ja, stiekem sla ik ook wel eens een trainingsrondje over.

Bij een fijne loop over de weg, wind tegen dus ik blijf verscholen achter de brede rug van Hans lopen, voel ik het na zo’n 4 km mis gaan. Stevige, felle pijn in de hamstring rechts. Niet helemaal gescheurd, maar wel zo erg dat ik de route terug naar huis heb moeten wandelen. Zelfs dribbelen lukte niet. Shit! Paar daagjes rust, en dan komt alles goed.
Maar het heelt maar langzaam, rustig wandelen met de hondjes is al te veel. Dus er volgde een rust van bijna drie maanden. Niet rennen, geen krachttraining, alleen wandelen. En na een paar weken zachtjes trainen op de crosstrainer en de roeitrainer in de achtertuin. Ik kan niet wachten om weer te rennen!

Keurig heb ik een herstelschema uitgeprint dat mij in drie maanden weer terug zal brengen naar een uur achter elkaar hardlopen. De eerste training bestaat uit 10 x 1 min. lopen. Dat loop ik in mijn spijkerbroek, daar trek ik toch geen hardloopkleren voor aan? Heel eigenwijs besluit om te beginnen bij training nr.14. Een rustige interval van 4 x 10 minuten. Dat gaat toch niet van harte, mijn hamstring is gevoelig met lopen en zeker in de dagen erna. Omdat de volgende trainingen toch ook tegenvallen roep ik de hulp in van een fysiotherapeut. Ze lacht hartelijk als ze hoort dat ik niet bij training 1 maar bij training 14 ben begonnen. Ik krijg van haar een nieuw schema, fijn! Op maat voor mij gemaakt en bedacht, super fijn! De eerste training: 5 x 1 minuut!

Maar heel braaf volg ik nu het schema. Het gaat goed! Ik loop weer pijnvrij. Vorige week ook al in het bos gelopen, heerlijk, net echt! Heel blij kleed ik me om, voor een paar minuten lopen. Ik doe gewoon mijn racevest aan, met water, dan lijkt het bijna trailen. Morgen mag ik 3 x 10 min. En niet verklappen aan de fysio, maar ik schrijf me stiekem in voor een korte trailrun in september.

 

 

 

Facebook 0 Twitter 0 Linkedin 0 Pinterest 0
  • Marcel V

    27/07/2018

    Als jongeman van 53 jaar heb ik maanden terug voor het eerst in mijn leven een blessure opgelopen (aan de knie). Het is bijna over, gaat steeds beter na maanden prutsen en zelfs een aantal weken stoppen met sporten (pff, dat is heeeeel erg). Misschien gaat het wel nooit helemaal over, dan wordt het een soort litteken dat ik bij me draag. Herinnert mij aan het lesje dat ik heel goed naar mijn lichaam zal luisteren in de toekomst.

LEAVE A COMMENT