Geluk

0 Comment
Levenskunst, My life
Geluk

Als je iets, een bepaald onderwerp, een paar keer achter elkaar voorbij ziet komen, dan is dat geen toeval, dan ‘moet’ je er blijkbaar iets mee. En wat, dat maakt eigenlijk niet uit. Je kan het uitzoeken, erover nadenken, het gaan doen of misschien kopen? Dat is een ‘eigen wijsheid’ die ik heb geleerd van mijn lieve man.

Zo maar toeval?
Zo gebeurde het dat ik het nieuwe tijdschrift OMG zingeving en spiritualiteit las. Met daarin een advertentie voor een nieuw parfum, de geur Bvlgari splendida rose. Al lezend vertaalde mijn hoofd dit als een roze roos, het symbool van geluk. En ja hoor, ik heb dit geurtje gekocht.
Mijn doucheschuim is op. Vanwege de lockdown besluit ik om op internet een nieuwe fles te bestellen. En daar roept Rituals naar mij: Geluk in 4 stappen. Het kost mij slechts 26 minuten om gelukkig te worden. Er volgen een aantal doucherituelen, waarin ik maar liefst 4 producten zal gaan gebruiken, en dan ben ik gelukkig.
Maar ik had nog een toevalligheid nodig. Gelukkig lees ik vanochtend in de krant een advertentie om een online masterclass te volgen: De eeuwige zoektocht naar geluk. Met praktische tips en tools. Voor slechts € 24,95. En dat is toch goedloper dan het aanbod van de Rituals!

Wat nu? Geluk. Ik moet er wat mee, ik zoek het uit, vraag me af of ik gelukkig ben en schrijf een blog.

Wat is geluk?
Vanaf nu weet ik dat er misschien wel honderden definities van geluk zijn. Meestal komen er de termen blijheid of tevredenheid in voor en positieve emoties als plezier, bevrediging en welzijn.
Oude filosofen, heel veel hedendaagse coaches, en natuurlijk Boeddha; allemaal hanteren ze hun eigen definitie van geluk. Bij iedereen hangt geluk af van jezelf en levert ‘minder’ juist meer geluk op.
En dan is er zelfs de Positieve psychologie. Een vrij nieuwe stroming, die zich laat omschrijven als de wetenschap van het geluk. Daaruit leer ik dat geluk haar basis vindt in een meaningful life. Een gevoel van zinvol zijn en betekenis hebben of persoonlijke groei maakt het leven de moeite waard, en maakt ons gelukkig.
Zelf voel ik wel wat voor de definitie van geluk als een soort basisgevoel in jezelf. Geluk als een betekenisvol, diepliggend gevoel, wat je eigenlijk altijd bij je draagt, ook wanneer je je slecht voelt. En vooral innerlijke factoren bepalen je geluk. Kijk met liefde om je heen en met plezier naar de alledaagse dingen, zie waar je dankbaar voor bent, wees hoopvol en durf te dromen.

Met een hoofdletter G
Op deze zonnige zondagochtend krijg ik een telefoontje van mijn zoon Pim. Hij is net wakker en wil twee dingen met me delen. Hij heeft een goed cijfer teruggekregen en hij heeft koppijn van een kater. Dag Mam, roept hij nog, doe het rustig aan, ik hou van je.
En precies dát is Geluk. Met een hoofdletter G.

Facebook 0 Twitter 0 Linkedin 0 Pinterest 0

LEAVE A COMMENT