Franse tuin

0 Comment
Styling, Business, In the mood
Franse tuin

Midden in het centrum van de hofstad Den Haag woont Marguerite. Haar huis sfeervol ingericht, prachtige brocante, Franse luiken voor de ramen, alles met aandacht gedaan. Haar tuin is een groot (dak)terras van ongeveer 30 vierkante meter. Marguerite wil graag een vaste basisinrichting van het terras, ook in de winter groen en aantrekkelijk, en met voldoende vrijheid om wisselend per seizoen verder aan te kleden. Voor haar maakte ik dit voorstel.

Eigenlijke Franse (barok)tuinen zijn strak en symmetrisch. Geschoren hagen in strakke lijnen of een lage buxushaag. Prachtige beelden of sculpturen sieren de tuin. In principe bevat een Franse tuin weinig bloemen, zodat hij er in de zomer hetzelfde uitziet als in de winter.

Op het dakterras creëren we dezelfde symmetrische sfeer met bloempotten. Symmetrie bereik je ook door twee aan twee potten te plaatsen. Kijk op je terras wat het mooiste staat. In de bloempotten komen grote buxusbollen. Groenblijvende buxus is mooi in de winter, en dan sfeervol aan te kleden met veel kerstlichtjes.

De vaste basis straalt alleen maar rust uit met groene buxus, betonnen beelden, eventueel grind, zacht lavendel, groene klimop, grijs teakhout. Als de strakke basis klaar is, gebruik dan je eigen smaak en fantasie om de tuin verder aan te kleden. Want deze symmetrische baroktuin moet wel romantiek, sfeer en warmte uit gaan stralen.

De grote plantenbak rechts op het balkon gebruiken we om kleur aan te brengen in de beplanting. Kies voor één kleurlijn. In dit geval is dat een zachte pastellijn met wit, roze, blauw, lila, paars. In deze kleuren worden de vaste, bloeiende planten gekozen.

Er wordt dan één duidelijke kleur uitgekozen. Bijvoorbeeld lila of knalroze. Zorg dat de grote of belangrijke accessoires allemaal in die kleur zijn. Tuinkussens in roze, het vloerkleed ook in dezelfde tinten, de eenjarige zomerbloeiers ook in dezelfde kleur. Deze kleur kan je ook per jaar wisselen. Dit jaar vind je roze leuk, volgend jaar juist lila.

Kleed verder aan met  accessoires in een Franse sfeer. Brocante tuinaccessoires, een paar mooie tuinbeelden, potten, emmer en gieter, plantenrekje, gedroogde lavandelbosjes.  Maar doe rustig aan met de aankleding. De inrichting binnen in huis is al vrij druk, een terras dat rust uitstraalt kan ook een goede keuze zijn.

Beplanting in de Franse tuinen bestond vaak ook uit nuttige planten. Het is leuk om bij de keukendeuren of op tafel bakken met tuinkruiden neer te zetten.

Het is handig en gezellig om meerdere vaste zitjes te plaatsen. Een plek om te eten, een plekje om te lezen in de schaduw en een plekje om te zonnen. En ook Emmie krijgt een vaste plek buiten. Met een eigen mand of kussen, en een waterbak speciaal voor buiten. Grappig om die in de stijl van de tuin te kiezen.

De achterwand kan je gebruiken voor iets speciaals, een blikvanger. Dat kan door er één groot beeld voor te plaatsen. Maar het kan ook door de wand zelf aan te kleden. Bijvoorbeeld met oud gereedschap dat je erop hangt.  Of een muurfontein.

 

Dit was een opdracht van SHE IS IN THE MOOD – Moodboards, styling inspiration by her

Facebook 0 Twitter 0 Linkedin 0 Pinterest 0

LEAVE A COMMENT